Inom fem år har Malmö Stad installerat kostnadsfria webb-portaler på sina stadsnät, förutspår dess chef, Daniel Fröjmark (se länk till Wikipedia).

DÅ – ÅR 2025 – KUNDE VI HAFT DET SÅ HÄR:

Vi har haft Ownit som leverantör i tio år. Vi har hela tiden betalat 279 kr/mån för 100 MBS och 399 kr/mån för 1000 MBS. Fast inte föreningens styrelse. En i styrelsen har speciella relationer med Ownit och har fixat, att styrelsemedlemmar inte betalar något extra för 1000 Megabit.Och då – år 2025 – har stadsnätet en Portal! Var och en kan välja fritt bland marknadens leverantörer. Men, när man kollar får man höra, att 1000 MBS kostar 700 kr/mån. Fast kan ni skapa en grupp kunder om 100, kan ni få 50% rabatt.Ajdå – det var inte så lätt. Det där, att få 99 grannar att hänga på ett gruppavtal med en ny, okänd leverantör. Och 350 kr/mån är ju bara 49 kr billigare än Ownit. Bäst att fortsätta med Ownit, slippa en massa jobb att få med grannar och nya apparater o kablar. 399 kr är ju inte så dyrt ändå, för 1000 ….

FAST – NU, ÅR 2020 – ÄR DET INTE SÅ

En styrelsemedlem lät sig inte påverka av Ownits lilla favör, eller av grupptrycket i dåvarande styrelse. Han fick föreningen formaliserad och registrerad som avtalspart. Det gjordes en upphandling. Ownit fick marknadsanpassa sig. Och 399 kr för vissa blev till 239 kr och 1000 Megabit för alla.Jättebra pris – varför då ställa till med att byta till en annan leverantör med priset 212 kr/mån – ett par tior billigare bara, och en massa problem med koaxteve och Ownit-emailadresser. Att TV blir 80 kr billigare, telefoni 1 kr/min billigare, och frihet i apparater och bättre ordning med efteranslutning av grannar… Nä, sånt rör inte mig, det funkar ju så bra…

DÅ – ÅR 2025 – BLIR DET INTE SÅ, UTAN I STÄLLET:

Fem år med Ownit följdes av fem år med A3. Det är 2025. En webb-portal i stadsnätet ger nu alla möjlighet att välja sin leverantör. A3 vill ha kvar så många kunder som möjligt, lovar 195 kr/mån bara vi blir åtminstone 300 kvar hos dem. Men några grannar vill ha tillbaka Ownit, de var ju så bra, fast inte för mer än 212 kr som vi betalat tills nu. Nu, när vi fått portal och frihet. OK, blir ni minst 200 i er grupp, får ni priset 210 kr. Så? Har A3 sänkt till 195! OK- 200 kr om ni blir åtminstone 200 i gruppen … Priskriget är igång – marknaden fungerar. I mitt intresse, och ditt. Och kollektivets.

DETTA ÄR EN VIKTIG ANLEDNING

till att vi i styrelsen har föreslagit byte av leverantör nu. Vi vill rädda oss och våra grannar på Sibbarp från att alltmer hamna i händerna på en monopolleverantör. En leverantör, som inte är så noga med nytillkomna eller med sånt, som inte lätt fixas av kundservice. Och som inte drar sig för att knyta upp kunder med e-mailadresser eller favorisera styrelsemedlemmar. Vi, i den nuvarande styrelsen, känner Personligt Ansvar i kollektivets intresse.

Krister Pettersson, tf ordf.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Webbportal